forelasningssimoncarmel_wonderlandbloggsplash.

”Vad är det som gör att döva tycker om dövhistorier och skrattar av dövskämt?” av Dr. Simon J. Carmel – Ph.D. i kulturantropologi, föreläsare, författare och forskare. 

Dr. Simon J Carmel presenterar en öppen studie kring dövas kultur och folklore. Han lyfter fram flera viktiga genrer/kategorier så som dövas skämt, personliga berättelser, berättelser om legender bland döva och ”teckenlore”.

Teckenlore är ett begrepp från dr. Simon J. Carmel för traditionella former av -lek med handformer, bokstäver och siffror; dubbla tecken; variationer av I Love You-tecken; gåtor; döv tecknat filmer; döva djur; och andra historier på teckenspråk som blivit fört över generationer från döva till döva genom många år. Några av dessa genren vill bli analyserat och satt i sammanhang med dövas egna upplevelser, kultur och arv.

Föreläsningen är avsedd för båda döva och hörande – så att de bättre kan medvetandegöra sig själva i relation till dövkultur och dövas folklore – och utöka sin förståelse av det kulturrikedom som finns inom dövsfären.

Detta sker vid två tillfällen Örebro Teater, på scenen ”En trappa upp”:

I samarbete med Dövas förening i Örebro och ABF Örebro län

Biljettpris 100 kr – fikaförsäljning på plats.
Föreläsningen sker på internationellt teckenspråk!
Taltolk ordnas vid behov.

– – –

Presentation på teckenspråk:

 

___________________________
Dela denna sida: